Posts

Life : Married? Checked!

Image
Assalamualaikum



By the time I'm writing this, cukup 3 bulan seorang Shasha Yatim sah jadi isteri Mohd Ikram Zaidi yang aku jumpa time praktikal. Yes tempat praktikal pun boleh jadi tempat cari jodoh tau. Aum. Cuma, time intern dulu, aku takde sibuk pun cari teman hidup sebab macam dah redha. Ada, ada lah. Takde sudah, teruskan hidup. Lagipun berderet Single Checklist iols. Tapi bila tak cari tu, time tu lah Allah hadirkan dia.


Jumpa Bulan Februari 2015
. Kenal Bulan Mac 2015

. Serius Bulan September 2015

. Jumpa Parents Bulan Disember 2015

. Datang Risik Bulan Mac 2016

. Hantar Rombongan Julai 2016

. Nikah Oktober 2016

Nampak mudah? Tak. Tak semudah itu. Kalau sehari tak nangis stress tu maknanya bukan nak kahwin la tu. (Eh kau je yang nangis-nangis kecohh) Honestly husband pun takde simpanan sebab baru je kerja but he manage to save up to certain amount yang tak boleh nak sebut sebab MashaAllah banyak before October 2016 just to marry me. Paling sedih kadang-kadang tanya lunch makan apa? Nas…

Life : It's Okay

Image
Assalamualaikum and good day,everyone.





This is me writing. Like finally. Macam tak percaya there is one community, small one, yang menunggu my new entry to be published. Honestly, I got so much, like SO MUCH draft waiting to be finished and exposed to the world and this entry is one of 'em.
Currently, I'm unemployed. By the time I'm writing this, memang aku tak bekerja. I had myself resigned from my previous job for some personal reasons yang memang tak boleh cerita. But the reasons to quit were quite strong. I used to have everything. Semuanya. Kerja, gaji yang mantap, awesome bosses, awesome teammates, awesome time, somebody to love & to be loved by, family support and everything that significant to the word of "stability". Tapi ketahuilah roda sentiasa berputar. I always knew when I were at the top of the wheel long ago, later at some point of my life I will be there; down hitting the ground.

Sesetengah manusia mungkin tak boleh terima and get stress over…

New Chapter

Image
Assalamualaikum

Salam Ramadhan to all. I just took a quite huge decision and I think, I'm not going to regret it. I'm done crying day and night doing what I just hate to do. So, I stop. Like in the middle of highway of not-sure-what-I-am-doing, I stop at the emergency lane; (which is forbidden) but it's called "Emergency Lane" for a reason. 
You know when you're lost in a journey with no navigation, no signboard, nobody inside the car except your damned-self, what you can do is stop or just keep driving. I keep driving. Drive towards.. whenever the road took me. Sometimes I saw signs telling me to go here and there, even U-turn sign once or twice but I missed it everytime because I continuously convince my heart and soul that this is the road that I should take to please everyone.

Thus, I force myself to JUST STAY DRIVING. So yeah I'm heading insignificant destination until I realize this is not the road that will takes me to the life I long for. Other pe…

Full of Surprise

Assalamualaikum

It's been a while. It's too blehh to say that I were & am too busy with life. Nobody is too busy. It's a matter of priority, that's what I understood about "busy".  So in this case, I would rather say, I lost my interest in writing; perfect reason of why this blog has gone idle. I faced a lot of surprises. Adulthood sure is not easy.



Especially when the mistakes are strictly prohibited. Bad decisions are bad.  Direction of your life has been totally prepared. You're questioning the meaning of your existence. You're wondering if you're taking the right path. Your age gives you the license to decide; but when you sit back and think , is it really? Ups and down, ups and down everywhere. Somebody tries to overwrite your definition of happy; and the worst part is, you allowed it to happen.


I used to be so happy with everything that I have. I were a kid. A hyper kid that cannot wait to explore the world. To learn. To smile. To LIVE. …

Single Woman Checklist!

Image
Assalamualaikum 
The latest entries banyak sembang pasal study kan? Well now it's time for me to update something that might appear not so beneficial for you guys punya study. Tapi mungkin entry ni boleh tolong korang dari segi yang lain?



Entering 23 without officially engaging myself with somebody, senang cerita still takde calon yang aku boleh plan macam-macam tentang future kelak, somehow depressing because honestly, I want to settle down by 25 paling lambat. Takde pun sebab kawan-kawan rancak kahwin, aku sibuk nak kahwin jugak. Aku just nak tahu siapa manusia misteri yang boleh terima baik buruk aku ni. I do befriend *quite close* with some men but, to be frank, I can't see quite clear the destination I'm heading to with those guys. Some people said, "Ala lambat lagi 25,pfft." If aku dah ada calonnya lah then Yesssza memang lambat lagi. But, dengan condition sekarang yang total loner, nak kenal, nak rapat, nak ada feeling2 semua it takes at least one year. Cam…

Noob To Noob Tutorial Photoshop 1 : Hilangkan Background Gambar

Image
Assalamualaikum


Dan selamat datang ke blog Shasha Yatim. This time, Shasha Yatim yang noob nak mengajar dan menyebarkan fitnah Ad-dajjal satu skill yang aku rasa penting untuk kelansungan bahan-bahan visual yang cantik untuk presentation, poster, flyer, brochure dan sebagainya. Even skill yang satu ni kalau korang dapat master, I mean dapat siapkan dalam masa yang pantas, believe me, you can master dan faham other basic photoshop skills yang akan aku ajar seterusnya dengan hati yang terang dan jiwa yang tenang.
Okay, now let's get started!
STEP 1Seperti biasa, open Photoshop and straightly klik "New" untuk mulakan sesi editting anda.  Then akan appear satu box untuk preference stage anda. Anda nak besar mana, nak saiz apa, background nak macam mana. Kat situ lah anda godek-godek.Biasanya aku tak kacau apa pun, semua kekal macam tu except part Width-Height, and yes, aku suka guna Pixel & background contents tu, pilih "Transparent" ye anak-anak. Or else, anda p…

Diploma Pengurusan Maklumat IM110 - FAQ

Image
Assalamualaikum
Dan salam satu netizen. Selamat datang for the first timer. Yes I'm expecting you to be here and welcome back regular readers <-- (abah kau lah yakin gila ada regular readers kahh). Di saat aku taip ni, my inbox hampir meletup ditembak soalan yang bermacam-macam dan BERULANG. Hence, aku ambik keputusan untuk write this entry up, teristimewa untuk kanak-kanak lepas SPM yang BERCADANG nak ambik course ini, atau, yang dah terlanjur (HOI HOII) okay kay, dah terlanjur DITAWARKAN course ni. Nampaknya kanak-kanak post-yespiem memang nebes-nebes belaka ye. Okay lagi tu. Ada mak abah kanak-kanak pun pm KakaCacaa tau tanyakan pasal course ni. Syabas mommy daddy sekalian. Tu tandanya anda ambil berat. Thumbs up.

Usaha. Taqwa. Mulia gitchew
Okay straight to the point; here I present you Frequently Asked Question yang para kanak-kanak selalu dok tanya dan tanya dan tanya :

1. "COURSE NI MEMANG FULLY ENGLISH KE?" Meh sini KakaCacaa awak jawab. Kalau dah nama UiTM, b…